کسب و کاری که جز پول سودی ندارد، یک تجارت ضعیف است. “هنری فورد”

دوچرخه خود را به موقع چک کنید!

اولین نکته ای که باعث می شود فرد به دوچرخه اش توجه کند و درصدد سرویس و نگهداری آن برآید، کارایی و بهره وری خوب آن است که موجب دلگرمی و توجه او به دوچرخه اش برای استفاده مجدد می شود. اگر دوچرخه غیر استاندارد باشد و یا دارای سایز مناسب نباشد. سبب خستگی فرد شده، او دیگر علاقه ای به سوار شدن پیدا نمی کند، چه برسد به آن که بخواهد سرویس و تعمییر کند.

بعد از هر برنامه سخت ، دوچرخه نیاز به سرویس و نگهداری دارد. چند سرویس اولیه آسان را هر فرد می تواند انجام دهد، ولی برخی کارها شما را از مراجعه به سرویس کار مجرب بی نیاز نمی کند. هرگز اگر آشنایی لازم و ابزار خاص دارید، سرویس های تخصصی را خود انجام ندهید زیرا ممکن است باعث خرابی و از بین رفتن قطعات بشود.

شستن و تمیز کردن

اگر از یک برنامه برمی‌گردید و دوچرخه فقط خاکی شده می‌توانید با دستمال آن را تمیز کنید بی جهت به آن آب نزنید چرا که آب با نفوذ به برخی قطعات باعث خرابی تدریجی آنها می ‌شود. اگر برنامه شما در مسیر گل بوده و نمی توان فقط با دستمال آنرا تمیز کرد چاره‌ای جز شستن دوچرخه ندارید. در مورد دوچرخه های دارای تنه آهنی یا کرومولی تمیز کردن تنه از گل و لای، شستن دوچرخه خالی کردن آب نفوذ کرده به داخل تنه از محل لوله زین و غیره بسیار مهم است. شستن دوچرخه در عین سادگی بسیار حساس می باشد در ابتدا باید زنجیر و متعلقات آن را تمیز کنید. روغن زنجیر و شیارهای زنجیر محل تجمع گرد و غبار گل و خاک و سنگ ریزه است که در صورت تمیز نکردن و ماندن در بین زنجیر سبب استهلاک زنجیر و متعلقاتی می‌شود که زنجیر بر روی آنها حرکت می کند برای تمیز کردن زنجیر راه‌های مختلفی پیشنهاد می‌شود که بهترین شان استفاده از دستگاه زنجیر شور به همراه آب و صابون است چرا صابون تا حدودی چرب است مواد نفتی به برس ها ی دستگاه آسیب می زنند.

bicycle-washes-1

بعد از شستن دوچرخه به جهت زنگ نزدن زنجیر، آن را با روغن چرب کرده و سپس در یک محیط گرم به مانند موتورخانه قرار دهید تا آب های نفوذ کرده به جاهای مختلف هم خشک شوند. البته بعد از یک روز از محیط گرم خارج کنید چرا که گرما باعث خرابی قسمت های لاستیکی و پلاستیکی می شود.

گریس کاری و روغن کاری:

توپی ها و ساچمه خورهای دوچرخه باید هر چند وقت یکبار گریس کاری شوند. گریس نیز باید از نوع مرغوب و نسوز بوده و تحمل گرم شدن در اثر چرخش ها را داشته باشند. هم چنین بیش از مقدار لازم گریس کاری نکنید که بعدها بیرون می ریزد و دوچرخه شما را کثیف می کند. تعداد توپی های دوچرخه همان گونه که در قسمت اجزا دوچرخه توضیح داده شد.

-1bike-chain-lubricate

تعداد توپی های دوچرخه چهار عدد هستند(توپی تنه، توپی چرخ جلو و چرخ عقب و توپی فرمان) که هر کدام دو ساچمه خور دارند و شش ساچمه خور دیگر مربوط به پنجه رکاب و خودروی چرخ عقب است. در مورد توپی تنه های جدید با توجه به دستورالعمل آن عمل کنید. توپی های بلبرنگی از گریس کاری مستثنی هستند. البته بسته به نوع بلبرینگ به کار برده شده که معمولا غیر قابل سرویس و ضدآب و خاک می باشد. کاسه دوشاخ ساچمه ای نیز هر چند بار باید گریس کاری شود.

در مورد زنجیر دوچرخه باید پس از تمیز کردن  و به تناوب در طول برنامه، با چند قطره روغن روغن کاری شوید. دقت کنید که از روغن زیاد استفاده نکنید. به دلیل این که اگر روغن زیاد باشد، زنجیر گرد و خاک را جذب می کند و باید دوباره آن را تمیز کنید. بهترین حالت روغن کاری، ریتن روغن بر روی چرخ دنده های شانژمان و چرخش آهسته رکاب است تا روغن از این محل به خوبی پخش شود. توجه کنید که اگر سیستم ترمز دوچرخه شما بر روی طوقه عمل می کند، هنگم روغن کاری مراقب لبه طوقه عقب نیز باشید تا چرب نشود چرا که از کارایی ترمز می کاهد و استهلاک آن را بالا می برد.

پنچرگیری:

شاید دوچرخه سوار بیشتر از هر کسی با پنچری لاستیک روبه رو باشد. به همین دلیل، همه دوچرخه سواران باید بتوانند این کار را به سرعت و به بهترین شکل انجام دهند.

از موارد ضروری آموزشی که در مقالات آینده حتما به آن خواهیم پرداخت، پنچرگیری دوچرخه است.

bike-repair-3